llman erityistaitoja ja -varusteita voi kulkea hyvin merkittyjä, lyhyitä reittejä. Syksyllä pimenevät illat lyhentävät retkeilijän päivää. Onkin hyvä idea ottaa otsalamppu mukaan siltä varalta, että hämärä pääsisi yllättämään. Niin ikään ilta voi viiletä nopeasti, minkä vuoksi kannattaa pakata reppuun eväiden ja istuinalustan lisäksi myös lämpöisiä, säänmukaisia lisävaatteita. Hirvikärpäsiä vastaan suojaudut parhaiten hupulla tai sääskiverkolla.

Kesään verrattuna syksyllä tarvitsee harvemmin huolehtia metsä- tai ruohikkopalovaroituksesta, mutta vastuullinen retkeilijä tarkistaa tilanteen aina ennen nuotion sytyttämistä.

Syksyllä on syytä olla erityisen varovainen jäälle käydessä. Lumeton ensijää on kovaa, mutta sen vahvuutta voi olla vaikea arvioida. Fiksu retkeilijä malttaa mielensä jäille aikoessa eikä ota riskejä. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa liikuttaessa, täytyy muistaa huomioida mahdolliset liikkumisrajoitukset.

Mahdolliset rajoitukset löytyvät kohteiden Ohjeet ja säännöt -sivuilta ja ne voi myös tarkistaa kohteiden kartoista. Luontoliikunnassa tärkeää on luonnon kunnioitus, joten muistathan roskattoman retkeilyn. Tuo mukanasi luonnosta kaikki se, mitä olet luontoon tuonut. Ja luonto kiittää!